WELKOM BIJ VAN ROON HAARDEN EN KACHELS - HOFWEG 10 3208 LE SPIJKENISSE - 0181-630726 - OPENINGSTIJDEN EN CONTACT

Geen aardgas en tóch genieten van de sfeer en vele gemakken van een gashaard? De (bio)propaanhaarden bieden uitkomst.

 

De gasloze woning is in opkomst in ons land. Zo hebben veel (nieuwbouw) woningen geen aansluiting meer op het gasnetwerk. Onze gashaarden zijn klaar voor deze transitie, ze branden namelijk ook op (bio)propaan en zijn dus in elke woning te installeren.

 

Propaan is geschikt voor praktisch alle huishoudelijke toepassingen, zoals verwarmen. Daarnaast kan propaan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen – van navulbare gasflessen tot gastanks – en is het een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen wordt gebruikt.

 

Vrijwel al onze gashaarden zijn verkrijgbaar met een propaanbrander, of om te bouwen tot propaanhaard.

 

Propaan is een van de meest schone brandstoffen als het gaat om CO2-uitstoot. Het ‘broertje’ biopropaan is zelfs 100% duurzaam.

 

Wat is (bio)propaan?

Propaan is een relatief schone en voordelige energiebron. Het wordt gewonnen in gasvelden of als bijproduct van de raffinage van olie en is dus een fossiele brandstof, net als aardgas. Biopropaan is juist 100% duurzaam, want deze gasvariant wordt als bijproduct van biodiesel volledig geproduceerd uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Op het vlak van CO2-uitstoot is propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. Bij huishoudelijk gebruik produceert propaan gemiddeld 15% minder CO2 per kWh dan aardolie, en 50% minder dan steenkool.

 

Feitjes

  • Propaan is een vloeibaar gemaakt petroleumgas, ook wel bekend als koolwaterstofgas.
  • De chemische samenstelling van propaangas is C3H8.
  • Chemisch gezien zijn propaan en biopropaan identiek.
  • Propaan wordt gewonnen in gasvorm, en daarna onder druk omgezet tot een vloeistof. Op die manier is het makkelijk te vervoeren.

 

Wat is het verschil tussen aardgas en (bio)propaan?

Aardgas wordt alleen via de gasleiding geleverd. Dat komt omdat het bijna niet vloeibaar te maken is, in tegenstelling tot propaan. Daarnaast is de calorische waarde van propaan bijna drie keer hoger dan die van aardgas. Dat betekent dat propaan meer warmte en energie levert dan dezelfde hoeveelheid aardgas.

 

Hoe werkt een propaanhaard?

Een propaanhaard is aangesloten op een gasfles, die je bijvoorbeeld kunt kopen bij tankstations, bouwmarkten en Primagaz. Er zijn ook grotere propaangastanks die je eventueel ondergronds kunt plaatsen. De gasfles plaats je altijd op een goed geventileerde, open plaats in de buitenlucht. Bedek de fles niet, ook niet met een camouflagenet, en zorg dat eventuele begroeiing rondom de fles de ventilatie niet hindert. Een gashaard brandt gemiddeld 18 uur op een fles propaan, afhankelijk van onder meer de stand van de kachel. Om zo lang mogelijk te kunnen stoken zonder de flessen bij te hoeven vullen, kun je flessen aan elkaar schakelen.

van Roon Haarden en Kachels

Hofweg 10 - 3208LE - SPIJKENISSE

Telefoon: 0181-630726

Email: Contact

Openingstijden showroom

Nederlandse Haarden -en Kachelbranche
de Groene Stoker
Van Roon haarden en kachels is uw specialist voor de regio Spijkenisse, Nissewaard, Hellevoetsluis, Voorne-Putten, Groot Rotterdam, Barendrecht, Hoeksche Waard, Dordrecht, Westland eo.